Alcohol in het verkeer

De meeste ongelukken in het verkeer worden veroorzaakt door beginnende bestuurders. Maar ook alcohol is een grote boosdoener in het verkeer. Vooral omdat vrijwel iedereen na een paar drankjes overmoedig wordt. In combinatie met een flink afnemend reactievermogen is dat behoorlijk gevaarlijk. Zorg dus altijd dat er iemand mee is die niet drinkt. Zo komt iedereen weer veilig thuis.

Alcohol in het verkeer; het stomste wat je kunt doen!
De kans op een ongeluk in het verkeer is na vier tot vijf glazen alcohol twee keer zo groot als wanneer je nuchter bent. Drink je acht glazen, dan is de kans wel 17 keer groter! Daarom heeft de overheid besloten dat alcohol en verkeer ook wettelijk niet meer samen gaan. Heb je 0,5 promille of meer alcohol in je bloed (ongeveer twee glazen alcohol binnen een uur), dan mag je niet meer deelnemen aan het verkeer. Dat geldt trouwens ook voor rijden op een fiets of scooter!

Beginnende bestuurders en alcohol 
Voor beginnende bestuurders zijn de regels voor alcohol en verkeer nog strenger. De eerste vijf jaar na het halen van je rijbewijs, mag je niet meer dan 0,2 promille alcohol in je bloed hebben als je achter het stuur kruipt. Dat komt neer op minder dan een glas!

Betrapt met alcohol in het verkeer? 
Word je toch betrapt met een hoger promillage dan moet je direct je autosleutels inleveren. En bij een promillage vanaf 0,8 promille moet je verplicht een EMA-cursus (Educatieve Maatregel Alcohol) volgen. Hierbij leer je van alles over de gevolgen van alcohol op je rijvermogen in het verkeer. Deze cursus is wel voor eigen rekening trouwens.

JTI rijopleidingen informatie
Pijl omlaag wit

Vrijblijvend meer informatie?

Neem contact met ons op

Maatwerk in veiligheid