Van een product, dienst of bedrijf met een keurmerk wordt gedacht dat de kwaliteit goed is, anders was er immers geen kwaliteitsstempel gegeven. Veiligheidsadviseur Ramon Janssen adviseert opdrachtgevers echter verder te kijken dan het keurmerk.

Net als andere branches heeft ook de BHV- en veiligheidsbranche tig keurmerken, denk bijvoorbeeld aan NIBHV, NIKTA, Oranje Kruis, Rode Kruis enz. Als JTI voldoen we ook aan enkele van deze keurmerken. Op de meeste aanbestedingen kunnen we immers niet inschrijven zonder keurmerk en opdrachtgevers willen niet met een bedrijf in gesprek als bepaalde keurmerken niet aanwezig zijn.

Een keurmerk pretendeert dat het product of de dienst die geleverd wordt van hoogwaardige kwaliteit is, anders zijn die kwaliteitsstempels immers niet uitgedeeld. De vraag is echter of al die keurmerken wel daadwerkelijk de kwaliteit van het product, de dienst of het bedrijf meten. Er zijn keurmerken die je als organisatie krijgt als er een certificaat tot BHV-opleider aanwezig is en het bedrijf meer dan drie BHV-opleidingen per jaar verzorgt. Dat certificaat tot BHV-opleider is gemakkelijk te behalen, zonder enige BHV-kennis en na genoeg theoretisch stampwerk is het papiertje gemakkelijk in de zak. Dergelijke keurmerken zeggen dus niets over de kwaliteit van de BHV-opleider.

Uiteraard zijn er wel keurmerken waar dat niet zo is. Zoals het ISO-certificaat, dat wij onlangs kregen als JTI. Om dit certificaat te krijgen, zijn onze opleidingen didactisch getoetst, onze processen zijn gecontroleerd en we moesten aantonen dat onze trainers de juiste certificaten en kennis hebben. Maar let op, ook hier kan het keurmerk een farce zijn. We kozen voor een ISO-certificaat voor de opleidingen, een opleider kan ook een ISO-certificaat krijgen als organisatie. En dat zegt alleen dat de organisatie de processen op orde heeft.

In dat laatste geval raad ik daarom een consument aan om het certificaat op te vragen. Zo valt te controleren waar het ISO-certificaat voor verkregen is. En eigenlijk zou dat bij elk keurmerk moeten gebeuren: controleer waar een keurmerk voor staat.

Om echt te weten of een BHV- of veiligheidsbedrijf de juiste waarde kan leveren, zou een opdrachtgever in gesprek moeten gaan met het bedrijf. Vraag naar de ervaring van de trainers. Controleer lesplannen. Check referenties. Vraag of het bedrijf al projecten heeft gedraaid in de branche waar de opdrachtgever actief is. Vraag door. Hou niet vast aan keurmerken. Die creëren vaak alleen de illusie dat het goed geregeld is.

Bent u op zoek naar een maatwerk BHV-training of maatwerk advies?
JTI opleidingsinstituut geeft advies en training voor úw specifieke praktijksituatie. Wij verzorgen maatwerktrainingen die volledig zijn afgestemd op de bijzondere risico-omstandigheden en werkprocessen van úw organisatie. Zodat uw medewerkers zijn opgeleid om te gaan met de specifieke risico’s binnen úw bedrijf.

Klik hier voor meer informatie over onze maatwerk BHV trainingen.