Met een online e-learningtool kunnen deelnemers zich niet alleen voorbereiden op praktijklessen, de tool kan ook gebruikt worden als naslagwerk. Daarom geeft JTI deelnemers een jaar lang toegang tot de nieuwe JTI Kennisdesk, schrijft veiligheidsadviseur Ramon Janssen in deze blog.

Bijna 80 procent van de veiligheidstrainingen bevat tegenwoordig een e-learningcomponent. Daar wordt door bedrijven om gevraagd. Een veiligheidstraining vraagt veel tijd van een medewerker. Met een efficiënte benadering kan tijd worden bespaard. Dat werknemers al een deel van de lesstof op eigen tempo en in eigen tijd tot zich kunnen nemen, bespaart een hoop tijd.

Voorheen kregen deelnemers een lesboek toegestuurd met de vraag om dit door te lezen en zo de stof voor te bereiden. In de praktijk bleek een groot deel van de deelnemers onvoorbereid naar de BHV-, EHBO of reanimatiecursus te komen. Niet alleen vervelend voor de cursusleider – die tijd kwijt was aan het uitleggen van de theorie – maar ook voor de deelnemer zelf. Hij kreeg op één dag veel stof te verwerken waardoor de kans klein was dat hij op een later tijdstip al het geleerde nog kon recapituleren. Het is beter om lesstof gedoseerd tot je te krijgen, dan blijft deze beter hangen.

E-learning is leuk. Deelnemers hoeven niet alleen stof te lezen. Ze krijgen video’s te zien en doen korte testen. In de nieuwe tool JTI Kennisdesk krijgen deelnemers aan het einde een simulatie voorgeschoteld. Door zelf poppetjes te verplaatsen en de juiste veiligheidsmiddelen op de juiste plek neer te zetten, wordt getest of deelnemers de stof goed begrepen hebben. Wij kunnen zien of iedereen de test doorlopen heeft, negentig procent van de antwoorden moet goed zijn anders mogen deelnemers niet meedoen met de praktijklessen.

Tot de JTI Kennisdesk hebben deelnemers een jaar lang toegang; in veel andere online leeromgeving is alleen toegang tijdens de voorbereidingsperiode, vaak drie maanden. We kozen voor toegang van een jaar zodat deelnemers de kennisdesk kunnen gebruiken als naslagwerk. Veel van de stof zakt weg, wordt immers amper meer gebruikt. Een deelnemer kan bijvoorbeeld opzoeken hoe het alweer zat met de deurprocedure bij brand. Of hoe een mitella wordt aangelegd.

Zo blijven deelnemers een jaar lang bezig met een BHV-, EHBO of reanimatiecursus. En omdat veranderende wet- en regelgeving meteen kan worden ingevoerd in de vragen is de kennis altijd actueel.

Ook online bijgeschoold worden?
De cursussen BHV Basis & BHV aan Kinderen, EHBO Basis & EHBO aan Kinderen en Reanimatie Basis & Reanimatie aan Kinderen worden door JTI online aangeboden. Om de online cursus van JTI te kunnen volgen, heeft u inloggegevens nodig. Nog geen inloggegevens?

Schrijf je hier direct in.